British flag  Bandeira brasileira
Plaatje familiewapen De Munnick

Plaatje Braziliaanse vlag

Braziliaanse cinema:
Dona Flor e seus dois maridos | Dona Flor en haar twee echtgenoten

Bert Ernste

September 2007

Poster van de film In de film Dona Flor e seus dois maridos (1976) van Bruno Barreto beleven we het liefdesleven mee van dona Flor in Bahía. De film begint als haar eerste man, Vadinho, tijdens een rijkelijk besprenkeld feest dansend op straat ineens dood blijft. Eigenlijk is alleen Flor bedroefd over het overlijden van haar echtgenoot. Hij was een etterbak, dronk en ging volop vreemd. Vadinho gebruikte Flor als zijn sloofje. Maar als je in het eerste deel van de film in flashbacks Flors leven met Vadinho ziet ontrollen, dan zie je dat er óók grote passie was tussen die twee.

In de tweede helft van de film ontmoet Flor de degelijke, maar weinig sexy apotheker Teodoro. Na een poosje trouwen ze. Teodoro is volgens iedereen het tegenovergestelde van Flors eerste echtgenoot. Hij hoort bij de hogere klasse van Bahía, kleedt zich chique en behandelt Flor als een echte dame. De omgeving weet echter niet dat Teodoro ook in bed het tegengestelde is van Vadinho. De bedscène met Teodoro is weinig gepassioneerd, om het eufemistisch uit te drukken.

Als Vadinho een jaar dood is verschijnt hij als (naakte) geest voor Flor en legt uit dat zij hem geroepen heeft om haar bed te delen. Alleen Flor kan de geest zien en horen. Flor protesteert, want ze is getrouwd en heeft trouw beloofd. Vadinho zit op de kast te lachen tijdens de amechtige pogingen van Teodoro bij het liefdesspel.

Uiteindelijk geeft Flor toe dat ze de passie van Vadinho niet kan missen en roept hem terug via een soort voodoo ceremonie. Ze leeft gelukkig verder met haar twee echtgenoten. Zo zien we haar op zodag de kerk bezoeken met aan haar ene arm de keurige echtgenoot en aan de andere de naakte geest van Vadinho, die de anderen niet kunnen zien. Ze heeft nu het beste uit twee werelden.

‘Dona Flor’ is gebaseerd op een boek van de in 2001 overleden Braziliaanse schrijver Jorge Amado. De hoofdrol wordt gespeeld door de bekende actrice Sonia Braga. De film is een warme komedie en een ode aan passie. Maar ook niet meer dan dat. Net als de boeken van Amado zit er een zekere oppervlakkigheid in, waardoor de karakters ietwat schematisch blijven. Dat past wel bij deze film, in Amado’s boeken is dat soms jammer. De film is een aanrader voor de liefhebber van het genre: luchtige, gepassioneerde komedie.

Index Braziliaanse cinema | Meer Brazilië | Contact